Sådan laver du let en lækker hjemmelavet bearnaise sovs

Billede af hjemmelavet Bearnaise sauce
Billede af hjemmelavet Bearnaise sauce

Det er nemmere end du tror, at lave en lækker hjemmelavet bearnaise sovs fra bunden. Og resultatet er fantastisk til sammenligning med de fleste købe-saucer.

Her i husstanden har vi selv lavet hjemmelavet bearnaise utallige gange. I starten oplevede jeg at sovsen skilte. Med tiden lærte jeg, at lav varme og en god piskearm, er vejen frem 🙂

Her fortæller jeg dig, hvordan du let og overkommeligt kommer frem til en super lækker bearnaisesovs.

For at få den perfekte hjemmelavet sauce bearnaise, så er der nogle overordnede råd:

  • Brug lav varme
  • Piskeriset skal være i gang hele tiden
  • Hav tilbehøret og ingredienserne parat

Som ved alt andet, er forberedelse af din kommende kreation, en vigtig ting.

Vi starter med at forberede essensen i saucen. 

Udskær 2 skalotteløg i fine stykker og læg i en lille gryde sammen med 3-4 estragon stængler. Estragon bladene piller du af og finthakker. De finthakkede estragonblade skal tilsættes saucen til sidst. Det er altså kun stænglerne du skal ligge i gryden til essensen.

Tilsæt så 2 spiseskefulde hvidvinseddike og 4 spiseskefulde vand. Sæt temperaturen til 2 og sæt låg på. Lad det simre i 20-30 minutter. 

Så skal vi have forberedt smøret. Læg smøret i en gryde ved laveste varme. Når smøret er smeltet vil der dannes et bundfald af salt og valle, som vi ikke vil have med i saucen. Hæld derfor det klarede smør over i en anden beholder, således at bundfaldet ikke kommer med. Processen kaldes “klaring” af smøret. Dette giver nemlig den bedste sauce.

Nu skal vi til at træne armen, for nu skal du igang med at piske saucen sammen 🙂

Si essensen fra (kun væsken) og hæld i en ny gryde, hvor saucen skal laves. Sæt temperaturen på lav varme (30 % af max).

Tilsæt 4 pasteuriserede (vigtigt) æggeblommer.

Pisk essensen og æggeblommerne godt og grundigt, så det først skummer og sidenhen tykner. 

Nu tager du det smeltede smør og hælder hvad der svarer til ca. 10 spiseskefulde i, mens du stadig pisker som en gal. Herefter 10 spiseskefulde mere. Herefter lader du resten hælde i sovsen i en tynd stråle mens du pisker livet løs. Denne proces tager ca. 5 minutter i alt. 

Du pisker stadig som en gal. Hvis nu sovsen begynder at skille, fordi du ikke har pisket hurtigt nok, eller har haft for høj varme på, så se nederst i artiklen, hvordan du redder den.

Nu tilsætter du de finthakkede estragonblade, og smager sovsen til med friskpresset citron, salt og peber, til den rammer dine smagsbehov. Det vil med en garanti blive en rigtig lækker bearnaise sovs.

Ingredienser til hjemmelavet bearnaisesovs

  • 250 gram smør
  • 2 spiseskefulde hvidvinseddike (test evt. med 3-4 i stedet, og 2-3 dele vand)
  • 4 spiseskefulde vand
  • 2 skalotteløg
  • 3-4 stilke frisk estragon med blade
  • 4 pasteuriserede æggeblommer
  • ½ citron, så du kan klemme saften ud
  • Salt og peber (evt. hvid peber)

Sådan redder du sauce bearnaise som skiller

Tag en ny gryde frem og læg en ny pasteuriseret æggeblomme. Hæld langsomt den skilte sovs i, mens du pisker. Det burde redde den skilte bearnaise.

Hjemmelavet bearnaise sovs er lækkert til roastbeef på grillen, som vi har en god guide til, hvordan du bl.a. tilbereder på grillen.