Grillmetoder du bør kende som grillmester denne sommer

Grillning

Der er flere forskellige måder at bruge en kuglegrill på. I denne artikel gennemgår vi de 4 mest almindelige grillmetoder.

Direkte grillning

Dette er den mest almindelige grillningsteknik, hvor maden placeres direkte over varmekilden på grillen. Denne metode er velegnet til mindre og flade madvarer, som hurtigt kan tilberedes på høje temperaturer, såsom bøffer, pølser, kyllingebryst eller grøntsager. Altså med andre ord, mad som kun skal steges kortvarigt i højst 15-20 minutter.

De varme kul fordeles jævnt på hele kulristen, og maden grilles over kullene. Du kender metoden fra den “gamle” kasse-grill, men med en kuglegrill opnås et bedre resultat, da dampene holdes under låget, og bevirker, at kødet bliver mørt og saftigt.

Indirekte grillning

Denne metode er velegnet til tilberedning af stege og større madvarer, som kræver længere tilberedningstider ved lavere temperaturer. Indirekte grillning er velegnet til større kødstykker, som f.eks. helstegt kylling, oksesteg eller svinekød.

De varme kul fordeles i begge sider af grillen, og kødet tilberedes ved at udnytte den indirekte varme, der kommer fra grillen. En drypbakke placeres mellem kullene og stegen oven over drypbakken. Kom lidt vand i drypbakken. Det tilføjer lidt saft til kødet, men forhindrer også, at det afdryppede fedt brænder på og giver kødet en sod-smag.

Se drypbakker online her.

50/50 grillning

Denne metode er perfekt til at tilberede mad, som først skal brunes og derefter steges i længere tid. Alle kullene placeres i den ene side af grillen og en drypbakke i den anden side (husk vand i drypbakken). Start med at brune kødet på direkte varme i den ene side af grillen, og flyt derefter kødet til den anden side, og grill det færdigt. Samtidig kan der nu grilles grønsagstilbehør på direkte varme, mens kødet bliver færdigt. Denne metode fungerer rigtig godt, men er ikke brugt så ofte som den burde…

Cirkulær grillning

Denne metode er særdeles velegnet til at bage pizza, kager eller brød. De varme kul fordeles jævnt hele vejen rundt i grillen i en ring. Herefter placeres pizzastenen i midten hvorefter der kan tilberedes pizza eller andet bagværk. Den cirkulære grillning giver en jævn og langsom tilberedning.

Cirkulær grillning er også velegnet til store kødstykker, som f.eks. en helstegt oksefilet eller en lammekølle.

Uanset hvilken grillningsmetode du vælger, er det vigtigt at have den rette temperatur og tilberedningstid i mente, for at opnå den bedste grilloplevelse.

Har du hørt om Everdure kulgrill? Se vores artikel om Everdure og hvorfor det er en rigtig solid og flot kulgrill.