Grill i naturen – Er det tilladt?

Grill i naturen

Hver sommer griller tusindvis af danskere på stranden, i parker og andre naturskønne områder. Men må man egentlig det?

Må man grille på stranden og i parker?

Ja, det er lovligt at grille på strande og i parker i Danmark. Dog er det vigtigt, at man sørger for at holde sig væk fra områder med meget tør vækst og planter.

Når du griller i naturen, er det vigtigt, at du stiller grillen på et jævnt underlag, hvor den ikke kan vælte. Mange steder er der opstillet borde til formålet, og selvom det er hyggeligere at sidde i sandet, kan det altså være en rigtig god idé at benytte bordene.

Vælger du alligevel at sætte din grill i sandet, skal du være opmærksom på, at sandet ofte bliver meget varmt. Sand, som jo består af små fine sten, holder godt på varmen, og du kan risikere at brænde dig på fødderne lang tid efter, at du har fjernet grillen.

Hvert år får de danske alarmcentraler mange henvendelser om brændskader på både dyr og mennesker, som har trådt i det varme sand. Det er derfor en god idé at hælde vand over sandet, hvor du har grillet, inden du forlader stranden.

Hvad skal man bruge?

Til at grille i naturen, har du selvfølgelig brug for en god grill, som er nem at transportere og hurtig at tænde op i. Her på siden finder du en guide til køb af Weber gasgrill, hvor du også finder en bordgrill.

Foruden grillen skal du bruge et fad eller spækbræt, som du kan lægge kød og brød på. Husk selvfølgelig, at du ikke må lægge det stegte kød på samme underlag, som før du lagde det på grillen. Læg derfor kødet direkte over på tallerkenen, når det er færdigt.

Griller du andet end pølser, er du nødt til at have bestik og tallerkener med på turen. En god bøf er svær at spise uden kniv og gaffel, og det gode kød fortjener også en langt bedre skæbne end at blive skovlet ind med nallerne.

Af en eller anden grund, er vi mennesker indrettet således, at vi sviner mere med maden, når vi udenfor. Det må være et gammelt instinkt, der vækkes til live, når vi befinder os i naturen. Husk derfor køkkenrulle eller servietter, når du griller på stranden og i parker.

Engangsgrill på stranden

Engangsgrillen er en sikker vinder blandt unge mennesker, der vil have hygge og grill på stranden. De fås ned til 30 kroner, er nemme at betjene og skal ikke gøres rent efter brug. Det lyder jo perfekt, men det er det bare ikke.

En engangsgrill er svær at styre, forstået på den måde, at man ikke har mulighed for at justere varmen ved hjælp af et spjæld. Får du først godt gang i en engangsgrill, kan du derfor være sikker på, at maden bliver tør og forkullet, hvis du ikke har tålmodighed nok til at vente, til ilden er ved at dø ud.

Engangsgrillen kan dog være fin til visse lejligheder. I næste uge fortæller vi hvilke, og hvad du skal være opmærksom på, når du køber en engangsgrill.