Den rigtige stegetemperatur er vigtig under grillning

Grill kød

Stegetiden på grillen afhænger af flere faktorer, såsom kødtype, tykkelse på kødet, ønsket tilberedningsgrad samt grillens temperatur. Vi giver dig her et overblik over de anbefalede temperaturer for de forskellige typer af kød.

OBS: Vær opmærksom på, at kødet steger videre, når du tager det af grillen, så tag det derfor af et par grader før de angivne temperaturer.
Kødet skal normalvis trække halvdelen af stegetiden, dog maks. 20 minutter.

Tip:
Når du skærer helstegen ud må du ikke kunne brænde dig på kødstykket, så har det nemlig ikke trukket længe nok.

Oksekød / kalv og lam
Meget rødt: 46-49°C
Rødt: 49-54°C
Medium: 54-60°C
Gennemstegt: 60-65°C

Svinekød
Meget rødt: anbefales ikke!
Rosa: 63-65°C
Medium: 65-70°C
Gennemstegt: 70-75°C

Fjerkræ (and, kylling, kalkun)
Meget rødt og rødt: anbefales naturligvis ikke!
Medium: 71-74°C
Gennemstegt: 74–82°C

Der findes mange termometre på markedet – både trådløse og gode gammeldags stegetermometre.

Begge typer kan naturligvis anvendes. Vi vælger oftest vores Weber iGrill 2 stegetermometer, da vi så ikke behøver at åbne grillen i utide for at tjekke kødets temperatur.

Tag også et kig på den smarte Weber iGrill Mini stegetermometer.

Ønsker du billigere alternativer, så tjek stegetermometre fra 50-150 kr. her (sponsoreret link).

Hvad med fisk?

Når du griller fisk, er det vigtigt at overvåge fisken nøje og vende den forsigtigt, da fisken kan være mere skrøbelig end kød og nemt falde fra hinanden. Du kan også børste fisken med lidt olie, før du griller den, for at undgå, at den hænger fast i grillristen. Brug også en fiskefiletkniv eller spatel, der er specielt designet til fisk, når du vender fisken, så den ikke går i stykker.

Du bør altid bruge en kødtermometer til at sikre, at fisken er tilberedt til den ønskede temperatur. Husk også, at lade fisken hvile i et par minutter, før du serverer den, så safterne kan fordele sig i fisken.

Stegetider og -temperaturer for fisk afhænger af den specifikke type af fisk og dens størrelse. Her er nogle generelle retningslinjer for stegetid og -temperatur for forskellige typer af fisk:

Laks:

  • Medium: 49-54°C, 6-8 minutter pr. side
  • Gennemstegt: 60-65°C, 10-12 minutter pr. side

Tun:

  • Medium-rare: 49-54°C, 2-3 minutter pr. side
  • Medium: 57-63°C, 3-4 minutter pr. side
  • Gennemstegt: 63-69°C, 4-5 minutter pr. side

Torsk:

  • Medium: 54-60°C, 6-8 minutter pr. side
  • Gennemstegt: 60-65°C, 8-10 minutter pr. side

Ørred:

  • Medium: 49-54°C, 4-6 minutter pr. side
  • Gennemstegt: 60-65°C, 8-10 minutter pr. side

Har du hørt om Everdure kulgrill? Se vores artikel om Everdure og hvorfor det er en rigtig solid og flot kulgrill.