En grill-middag forberedt med sous vide får dine smagsløg til at danse. Der er nemlig tale om det allerbedste fra to verdener. Du får det møre og saftige fra sous vide samt stegeskorpe og røget smag fra grillen. Bedre bliver det vel næsten ikke? Men hvad er mulighederne, og hvordan skal projektet gribes an? Det vil du blive meget klogere på i denne artikel.
Sous vide er langtidstilberedt mad
Uanset om du er stødt på det fantastiske redskab før eller ej, vil vi kort introducere dig for den forunderlige verden af sous vide. Når du tilbereder mad i sous vide, vakuumpakker du alt fra råt kød til rå grøntsager i en egnet pose, som du sænker ned i et vandbad. Heri tilberedes en madvare under en bestemt temperatur over en længere periode. Du indstiller selv temperaturen i en sous vide til dét, du ønsker, den pågældende madvare skal opnå.
Hvis du f.eks. ønsker at tilberede en skinkesteg i en sous vide, og du normalt opnår en kernetemperatur på 68°C i ovnen, skal du altså også indstille din sous vide til en temperatur på 68°C. Det skyldes, at der med en sous vide er tale om langtidstilberedt mad, som nemt kan strække sig over et halvt døgn.
Fordele ved mad tilberedt i sous vide
Når du tilbereder madvarer i sous vide, er du garanteret, at alt saft, kraft og smag ikke forsvinder. Det forbliver nemlig i vakuumpakningen, og når du åbner posen efter endt tilberedning, vil du blive mødt af en verden af intense dufte og smage, som vil få dine smagsløg til at danse med det samme. Derudover er langtidstilberedningen under lave temperaturer med til at gøre f.eks. kød utroligt mørt, da strukturerne i kødet ændrer sig, fordi det tilberedes uden luft og under et let tryk.
Dog opnår du ikke en stegeskorpe under sous vide, og det er netop hér, at grillen kommer ind i billedet. Som en vaskeægte grill-connaisseur vil du hurtigt forelske dig i kombinationen af sous vide og grill, da du opnår det absolut lækreste resultat, som de fleste kun drømmer sig til.
Mad tilberedt i sous vide og på grill
Mulighederne er mange, når det handler om madvarer, der både kan tilberedes i sous vide og på grillen. Af den grund er det altså kun din fantasi, der sætter grænser. Du kan uden problemer tilberede en hel middag i sous vide og efterfølgende smide det en kort tur på grillen. Du kan f.eks. lave en lækker grill-middag bestående af roastbeef sous vide, kyllingebryst og lammeculotter samt majskolber og grønne asparges.
Det vigtigste er, at du tilbereder kød og grøntsager hver for sig og i hver sin pose. Du skal altså ikke tilberede alt kød i én pose, og det samme gør sig gældende for grøntsager. Det er vigtigt, du sørger for at krydre og salte både kød og grøntsager og lade det trække nogle timer, før det skal i sous vide. Når det har trukket i nogle timer, skal du sørge for at tilberede hvert stykke kød og hver grøntsag hver for sig i din sous vide, da du ellers risikerer, at noget får for meget og andet for lidt.
Der går måske lidt logistik i det nu, men det er faktisk utroligt lige til. Du skal blot sørge for at tilberede kødet først, da det skal have meget længere tid end grøntsagerne. Når kød er færdig i sous vide, smider du det kort over på grillen. Og her taler vi maksimum et par minutter på hver side, da det blot handler om at give kødet stegeskorpe og røgsmag. Du skal altid huske, at når kød og grøntsager er færdige i sous vide, så er de 100% tilberedte, og det handler derfor blot om at give dem et sidste pift.
Hvis du endnu ikke har smagt eller forsøgt dig med en sous vide grill-middag, håber vi, at denne artikel har givet dig lysten og modet til at kaste dig ud i projektet. Vi garanterer dig, at dine smagsløg vil danse af glæde!
Her finder du et godt udvalg af sous vide maskiner til enhver pengepung
Her finder du vakuumposer og vakuumruller, så du får pakket råvarer og kød ordentligt ind